МЕШТАНИ ЗАУСТАВИЛИ РАДОВЕ НА ДРЕНАЖНИМ КАНАЛИМА
22.03.2015

МЕШТАНИ ЗАУСТАВИЛИ РАДОВЕ НА ДРЕНАЖНИМ КАНАЛИМА

Житељи Рударске улице у Новом Селу, на Светски дан вода 22.март, стопирали су копање канала за који је налог “Предузећу за путеве“ издало руководство града Ниша. Канал је требало да спроводи воду са поплављеног подручја у канализацију Рударске улице али су се грађани томе успротивили јер тамошња канализација нема потребан капацитет.

Канализација у Новом Селу, због малог пада, посебно су проблематичне споредне улице, тешко прима атмосферску воду. У подручју поплављеном изливањем подземних вода, ситуација је најтежа, посебно у делу улице др Саве Петровића. Због потапања хидрофора, мештани овог дела насеља немају пијаћу воду. У сусрету са становницима ове улице договорено је да до краја дана, ЈКП „Наисус“ у цистернама допреми воду за пиће.

Председник Градске општине Палилула Бобан Џунић више пута је обишао угрожено подручје и покушао да нађе одговарајуће решење проблема. Градска општина Палилула је овим поводом упутила захтев да се прогласи ванредна ситуација на овој територији. Како објашњавају сами мештани, проблем постаје све већи јер се фекалије из препуњених септичких јама преливају и све је више кућа угрожено. Иако је Скупштина општине Палилула тражила да се на делу њене територије због поплава прогласи ванредна ситуација, Градски штаб за ванредне ситуације у Нишу није донео такву одлуку.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да проблем са подземним водама које су поплавиле Ново Село и индустријску зону у Доњем Међурову уређује Закон о водама. Он каже да су за воде другог реда задужене локалне самоуправе, које најчешће немају новац па и стручњаке да тај посао обаве.

Изливање подземних вода нанело је велику штету мештанима Новог Села. Под водом су дворишта, куће, подруми, оранице. Сличан проблем имају и мештани Горњег Међурова, Бубањ села и Белотинца.(Д.В)

НТВ - Мештани зауставили радове на дренажним каналима